Fler fjärilar och bin i din trädgård med dessa 4 tips!

Fjärilar fladdrar glatt och bin surrar från blomma till blomma: fjärilar och bin i din trädgård är inte bara trevliga utan också mycket användbara! Bland annat säkerställer de pollinering av fruktträd. Vi ger dig fyra tips för att locka fler fjärilar och bin till din trädgård.

1. Tillhandahålla nektarrika växter

Nektarrika växter är mycket viktiga om du vill ha fler fjärilar och bin i din trädgård. Nektar är den söta substansen i blommor. Fjärilar och bin njuter och lever på det! Fyllda blommor innehåller inte nektar. Välj därför enskilda blommor för att locka fjärilar och bin till din trädgård. Ge olika typer av nektarrika växter eftersom fjärilar, humlor och bin alla har sina egna preferenser. Några vackra nektarrika växter är:

Bi mat (Phacelia tanacetifolia)
Guelder Rose (Viburnum opulus)
Vervain (Verbena bonariensis)
Lavendel (lavandula)
Söt ärta (Lathyrus)
Röd coneflower (Echinacea purpurea)
Foxglove (Digitalis purpurea)
Fjärilbuske (Buddleja davidii)
Lila (Syringa vulgaris)
Hollyhock (Alcea rosea)
2. Ge skydd

Fjärilar och bin älskar värme och sol. De får energi på en solig, skyddad plats. Ge därför tillräckligt skydd i din trädgård, till exempel med häckar eller buskar. Denna gröna lockar också alla typer av användbara insekter som spindlar. Dessutom är röriga hörn med fallna löv och växtrester mycket attraktiva för insekter, även på hösten och vintern. Vad det också gör bra för fler bin och fjärilar är en blomsteräng! Så på våren och njut av en trädgård full av färg och variation på sommaren.

Visste du att fåglar också älskar att rusa runt i en skyddad trädgård: två fåglar i en sten!

3. Gör ett insekthotell

Om du pratar om insekter bör ett insektshotell naturligtvis inte saknas! Köp ett insekthotell eller skapa ditt eget. En bit trä med ett antal hål i sig eller ett antal ihåliga bambupinnar eller små grenar bundna ihop är redan mycket attraktivt för många insekter. Vill du göra det till ett trevligt hus? Var sedan kreativ och skapa ett litet hotell med olika material som vass, kvistar och kottar i varje “rum”. Insekter kan övernatta på hotellet, vila eller lägga sina ägg. Placera insekthotellet på en skyddad, solig plats i din trädgård. Titta här för mer roliga DIY!

4. Skötsel av värdplanter

Värdväxter är växter som fungerar som mat för larver. Detta är mycket viktigt, för om larver inte har tillräckligt med mat kan de aldrig utvecklas till en fjäril. Larver är kräsen och gillar inte alla växter. Dessutom är smaken på varje larv / fjäril annorlunda. Nedan följer en lista:

Brännässla (Urtica dioica): atalanta, påfågel påfågel, liten räv, hackad aurelia, karta
Damastblomma (Hesperis matronalis): orange spets
Tistelart (Carduus): tistelfjäril
Murgröna (Hedera helix): trädblått
Kålarter (Brassica oleracea): stor kålvit, liten kålvit
Sorrel (Rumex acetosa): liten eldfjäril vuur
Attraktiv trädgård för bin, fjärilar och människor!

Om du följer alla dessa tips kommer du inte bara att ha en attraktiv trädgård för fjärilar och bin, vi människor njuter också av en trädgård med massor av blommor, eller hur? Om du har en stor gård kan du till och med plantera en blandad häck med blommande buskar som hagtorn, vild äpple, vild liguster eller havtorn. Och glöm inte fruktträd. De tacksamma bin i din trädgård kommer verkligen att pollinera dem om du välkomnar dem på detta sätt. Njut av det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Djur

Fisk i dammen, vilken väljer du och hur bryr du dig om dem?

Det är inte nödvändigt att den biologiska balansen i en damm håller fisken i den. Men många människor gillar vissa fiskers livskraft. Det är viktigt att du har några saker i åtanke. Om fisken har en kamouflagefärg ser du dem knappast i dammen. Azerbotten söker efter maten på botten och rör upp den ganska mycket, […]

Read More