De mest lämpliga häckplantorna för en inbrottsskyddad häck

Sekretess är en av de främsta anledningarna för många människor att plantera en häck. Detta gör att du kan sitta i trädgården tyst utan att folk kikar in i din trädgård. Ändå finns det också ett annat sätt på vilket häckväxter kan skydda din integritet och det är med hjälp av inbrottsmotstånd. Det finns flera häckväxter som gör det betydligt svårare för inkräktare att komma in i din trädgård, oavsett om det är människor eller djur. Vill du veta vilka växter som är bäst att använda för detta? Läs vidare för att ta reda på vad de mest lämpliga växterna är för en inbrottsskyddad häck.

Vad gör häckplantor inbrottssäkra?
Medan taggiga grenar inte gör det omöjligt att komma över eller genom häcken, avskräcker de dig.
Vad gör häckplantor inbrottssäkra?
Om vi ​​tittar på egenskaperna som häckplantor måste ha för att kunna användas för en inbrottsbeständig häck, sticker man omedelbart ut: taggar. Medan taggiga grenar inte gör det omöjligt att komma över eller genom häcken, avskräcker de dig. De gör det särskilt smärtsamt att skära igenom eller över din häck. Djur lämnar nästan alltid en häck för vad det är om det finns taggar på grenarna. Detta gör också taggiga häckväxter särskilt lämpliga för att skydda en barngård från boskap utanför. Dessutom bygger flera småfåglar sina bon bland taggiga grenar för att skydda sina ägg.

Dessutom är det naturligtvis viktigt att en häck är tillräckligt hög för att skydda din trädgård mot inkräktare. Naturligtvis behöver en häck inte växa över ögonhöjd, men den måste vara så hög att det inte är lätt att gå eller hoppa över den. Detta är ofta fallet med en häck på en till en och en halv meter. Det betyder också att din trädgård kan skyddas mot inkräktare, även om en häck bara kan vara en meter hög. Dessutom hjälper mycket tät förgrening, men om törnen på grenarna är tillräckligt starka är detta inte ett krav.

Klassiska inbrottssäkra häckar: hagtorn och hagtorn
Inbrottsmotstånd är inte det enda som svartthorn och hagtorn är bra för. De blommar båda väldigt mycket med vita blommor följt av bär.
Klassiska inbrottssäkra häckar: hagtorn och hagtorn
Klassiker inom inbrottsmotståndet är hagtorn (Crataegus monogyna) och svartthorn (Prunus spinosa). Långt innan det var vanligt att stänga trädgården med en häck fanns dessa häckplantor redan på landsbygden för att hålla inkräktare och oönskade djurgäster bort från gården. Hagtornen och svärtornet är kanske häckplantorna med de skarpaste taggarna som finns. Båda häckplantorna kan också växa ganska stora. Svarttornet gör det också i bredd, vilket gör det olämpligt för en liten stadsträdgård.

Inbrottsmotstånd är inte det enda som svartthorn och hagtorn är bra för. De blommar båda väldigt mycket med vita blommor följt av bär. De av svarta tornen är till och med ätliga. I alla fall gillar fåglar att äta dessa bär. Även om båda typerna är lövfällande behöver du inte nödvändigtvis en vintergrön häck för inbrottsmotstånd. Så länge törnen är på grenarna året runt. Och så är det verkligen fallet med både hagtorn och hagtorn. Så även på vintern kommer de att fortsätta att skydda din trädgård.

Graciös och inbrottsskyddad: tornet
Och då har vi inte ens nämnt dess kompakta tillväxt och robusta taggar. Ingen kommer verkligen igenom det.
Graciös och inbrottsskyddad: tornet
Firethorn (Pyracantha) är vintergrön. Denna häckväxtart kommer därför att visa sina ganska graciösa löv året runt. Det är dock inte den enda fördelen med eldtornet. Den är väldigt stark, blommar med attraktiva vita blommor och efter blomningen fylls en ättornhäck rikt med gula, orange eller röda bär som säkert kommer att få uppmärksamhet. Och då har vi inte ens nämnt dess kompakta tillväxt och robusta taggar. Ingen kommer verkligen igenom det. Dessutom är eldkorna lätta häckplantor. Du upplever därför nästan bara fördelar med firethorn.

Det är lätt att välja den vedhäck som bäst passar din trädgårdsdesign; välj helt enkelt den odlingsform som du gillar mest med bärens färg. Det enda du kan behöva ta med i beräkningen är att eldtornet “Golden Charmer” växer lite högre än resten (cirka 4 meter), medan eldtornet ‘Red Cushion’ förblir lite lägre (vanligtvis mindre än en meter). Andra firethornarter kan användas för en häck på cirka en och en halv meter. Tillräckligt hög för att hålla utbjudna gäster ur trädgården.

Eldtorn blommar i maj och juni. Bären uppträder på hösten. Ett soligt läge ger fler blommor och bär. Han är inte kräsen alls när det gäller jordtyper.

Mindre, mer kompakt inbrottsmotstånd: berberis
Berberis är fortfarande mindre och mer kompakt och rekommenderas därför för personer med en mindre trädgård.
Mindre, mer kompakt inbrottsmotstånd: berberis
Berberis är fortfarande mindre och mer kompakt och rekommenderas därför för personer med en mindre trädgård. I själva verket kan bärbäret till och med planteras under fönstret. På så sätt ger du inte inbrottstjuvar en chans att klättra in i ditt hus; taggarna gör klättring nästan omöjlig. Men en bärbärshäck fungerar också bra i utkanten av trädgården. Berberis var inte populärt på landsbygden, eftersom det förknippades med spridning av mögel och sägs utgöra ett hot mot spannmålsodlingen i närheten.

Berberis kommer i en vintergröna och lövfällande sort, varav den senare är känd som berberis. De vintergröna berberisorterna (Berberis frikartii ‘Amstelveen’, Berberis frikartii ‘Telstar’ och Berberis verruculosa) blommar med små men attraktiva gula blommor, medan den lövfällande Berberis thunbergii sticker ut främst för sin särskilt vackra rosa eller röda höstfärg. Funktionellt är det liten skillnad mellan arten; de har båda robusta, knivskarpa taggar som gör det svårt att beskära utan handskar, men håller också människor och djur borta från din trädgård.

Blandad inbrottsbeständig häck
Här hittar du hagtornet, svartthornet och den vanliga barberbäret, men också den japanska höftrosen (Rosa rugosa).
Blandad inbrottsbeständig häck
De som letar efter en häck som är både inbrottsbeständig och mångsidig hittar ett häckpaket fullt av taggiga häckväxter bland våra blandade häckar, som inte bara är kompakta utan också mycket vackra. Här hittar du hagtornet, svartthornet och den vanliga barberbäret, men också den japanska höftrosen (Rosa rugosa). Rosor är naturligtvis kända för sina taggar och denna art är inte annorlunda. Dessutom ger den slående blomman och de stora nyporna vid olika tider på året lite extra färg i trädgården. Detta häckpaket ger dig en inbrottsskyddad häck med stort dekorativt värde. Dessutom kommer denna häck aldrig att bli tråkig.

Slutligen ett tips för att upprätthålla en inbrottsskyddad häck: ha alltid handskar och eventuellt skydd för underarmarna hemma. Lyckligtvis, eftersom de flesta inbrottsbeständiga häckplantor är lövfällande, behöver de inte beskäras så ofta, men beskärning kan bli ett ganska svårt jobb utan rätt skydd.

Inbrottståliga häckar har ofta en ganska djurvänlig karaktär. De används som häckningsplatser, deras frukter är en viktig matkälla för fåglar och deras blommor för insekter. En häck som alla vinner med!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trädgård

Murgrönans betydelse

Murgröna, med dess vetenskapliga namn Hedera helix, är mer än bara en vacker klätterväxt; den bär på djupa symboliska betydelser och har en rik historia. Denna växt, som är infödd i Europa, Nordafrika och delar av Asien, har använts i olika kulturer för att symbolisera evig kärlek, vänskap och återfödelse. Dess förmåga att klättra och […]

Read More
Trädgård

Järnek, Varför du bör odla en järnekshäck

En järnekshäck ger långvarig skön blommande, är relativt enkla att sköta och även om det inte finns några besvärande insekter som pollinerar dem, kan de tjäna som ett fint tillskott till din trädgård. Introduktion till järnek Järnek är en mycket användbar växt. Den kan användas till att skapa avskiljare mellan olika områden i din trädgård […]

Read More
Trädgård

10 tips för en trevlig trädgårdsdesign

En trädgård bör vara en trevlig miljö där du kan koppla av helt. Efter konstruktion är därför en attraktiv interiör avgörande. Hur du dekorerar din trädgård exakt beror bland annat på tillgängligt utrymme och din egen smak. Följande 10 tips för en trevlig trädgårdsdesign kan hjälpa dig på din väg: 1) Effektivitet i den lilla […]

Read More