Fisk i dammen, vilken väljer du och hur bryr du dig om dem?

Det är inte nödvändigt att den biologiska balansen i en damm håller fisken i den. Men många människor gillar vissa fiskers livskraft. Det är viktigt att du har några saker i åtanke. Om fisken har en kamouflagefärg ser du dem knappast i dammen. Azerbotten söker efter maten på botten och rör upp den ganska mycket, vilket gör vattnet grumligt. Det är bättre att välja ytanvändare eftersom de är mer synliga.

1. Comet Tail
Denna fisk har ett vackert färgmönster i vitt, rött och orange. Vissa sorter har också svarta accenter. Fisken kan växa upp till 20 centimeter och reproduceras inte alltför snabbt. De letar bara efter mat på ytan och är därför regelbundet synliga.

2. Goldwind
Den gyllene bindweed hittar också sin mat uteslutande på ytan och har en vacker orange färg som ibland påminner om guld. Fisken är livlig och växer ganska snabbt och kan växa upp till 50 till 60 centimeter. Guldbindweed kommer att reproduceras i begränsad utsträckning i en damm.

3. Guldfisk
Naturligtvis borde denna populära dammfisk inte saknas här. Den ljusa färgen gör också denna fisk lämplig för en damm, men guldfisken har också några nackdelar. Denna fisk hittar inte bara maten på ytan, de större exemplen gillar också att rota i botten och det kan göra din damm grumlig. I en damm reproducerar guldfisk snabbt om förhållandena är rätta. Det betyder att du efter några år har tappat den biologiska översikten i dammen på grund av för många guldfiskar.

Skötsel av fisken i dammen
Ju bättre balans i dammen, desto mindre vård behöver fisken. Tänk alltid på att dessa kallblodiga djur inte är aktiva när vattentemperaturen är under 8 ° C. De äter inte heller under den tiden. Dammfisk hittar ofta tillräckligt med mat på ytan om det inte finns för många exemplar i dammen. Om du kompletterar är det en bra indikation att vara uppmärksam på hur mycket mat som inte har försvunnit efter 10 minuter. Allt som inte konsumerats då var för mycket.

Vad kan du göra med sjukdomar i dammfisk?
Fiskdöd kommer ibland att inträffa eftersom det är naturligt. Om fisk blir sjuk eller dör i massor kan detta indikera en för stor mängd fisk i dammen eller ett vattenkvalitetsproblem. Om syreplantorna inte växer bra under de varma månaderna kan detta leda till syrebrist. Du kan lösa detta genom att tillfälligt placera en syrepump.

Det finns också ett antal sjukdomar som kan förekomma i dammen såväl som i akvarier, såsom den vita pricken. Läkemedel finns tillgängliga för detta. Dessa är mest effektiva om du tillfälligt placerar fisken i en separat tank och därmed karantän.

Fisken i en damm med en god biologisk balans kräver mycket lite vård.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Djur

Fler fjärilar och bin i din trädgård med dessa 4 tips!

Fjärilar fladdrar glatt och bin surrar från blomma till blomma: fjärilar och bin i din trädgård är inte bara trevliga utan också mycket användbara! Bland annat säkerställer de pollinering av fruktträd. Vi ger dig fyra tips för att locka fler fjärilar och bin till din trädgård. 1. Tillhandahålla nektarrika växter Nektarrika växter är mycket viktiga […]

Read More